Ljubljanske mlekarne - Tradicija - Skrb - Zanesljivost Recepti

Smo vodilna mlekarna v Sloveniji, kjer spreminjamo mleko in druge darove narave v sveže in okusne izdelke za zdravje in užitek vseh generacij.

S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.

Pravno obvestilo V redu

Užitki v belem - kuhajte z nami

Predjedi

za uvod ali prigrizek

Zloženka iz mocarele

Skutni namaz z zelišči in suhimi brusnicami

Paradižnik s kremo iz mocarele in bazilike

Smetanova juha s pehtranom
in telečjim repom

Gorgonzolna juha s timijanom in ocvrtim mehko kuhanim jajcem

Mlečna juha s proseno kašo, dimljeno postrvjo in zeliščno skuto

Smetanova pena s
krompirjem in ingverjem

Skutin namaz s hrenom in
glaziranim jabolkom

Mozzarella z beluši, šunko in
hrenovo peno

Marinirana mozzarella na
paradižnikovem karpaču

Krema iz kisle smetane s hrenom
in krompirjem

Zloženka iz mocarele

Zapri

  • 250 g mocarele Mu Cuisine
  • 30 g maskarponeja
  • listič želatine
  • 160 g bazilike
  • 60 g pinjol
  • 250 ml oljčnega olja
  • 80 g parmezana
  • 40 g staranega ovčjega sira
  • 10 g soli
  • 4 stroki česna
  • 150 g paradižnika

Želatino namočimo, eno 100-gramsko mocarelo odcedimo, zrežemo na manjše kose in jo v mulipratiku zmiksamo, pri čemer postopoma dodajamo oljčno olje − kot pri majonezi. Solimo, popramo in vmešamo še maskarpone. Preostalo mocarelo narežemo na kocke in jo dodamo h kremi. Želatino odcedimo, jo v majhni kozici stopimo in jo vmešamo v kremo. Dodamo še malo praženih pinjol, dobro premešamo in vlijemo v primeren model približno 1 cm debelo. Na kremo položimo na kolobarje narezan paradižnik, nanj pa spet kremo − to ponavljamo toliko časa, da porabimo vse sestavine.

Model postavimo v hladilnik, da se jed strdi. Baziliko, česen, pinjole, parmezan, ovčje sir in sol zmiksamo v pesto, ga prelijemo z oljčnim oljem, da ne oksidira, in spravimo v hladilnik. Na koncu vse dekorativno zložimo na krožnik. Ker nam bo precej pesta ostalo, ga porabimo kot omako za široke rezance.

Avtorji: Mladinska nacionalna kuharska ekipa Slovenije2013
Fotografija: Janez Pukšič


Skutni namaz z zelišči in suhimi brusnicami

Zapri

  • 400 g skute Mu Cuisine
  • 80 g masla Mu Cuisine
  • 80 g kisle smetane Mu Cuisine
  • drobnjak
  • timijan
  • rožmarin
  • brusnice
  • sol, poper

Penasto umešanemu maslu dodamo pretlačeno skuto in kislo smetano. Vmešamo še sesekljana sveža zelišča, sol in poper.

Suhe brusnice narežemo na 4 dele in jih poparimo z vrelo vodo, ocedimo in osušimo ter dodamo namazu. Namaz dobro premešamo, da se zelišča in brusnice enakomerno razporedijo.

Avtorji: Mladinska nacionalna kuharska ekipa Slovenije2013
Fotografija: Janez Pukšič


Paradižnik s kremo iz mocarele in bazilike

Zapri

  • 300 g paradižnika
  • 600 g mocarele Mu Cuisine
  • 80 ml oljčnega olja
  • 40 ml balzamičnega kisa
  • 80 g bazilike
  • sol, poper

Paradižnik narežemo na tanke kolobarje in ga dekorativno naložimo na krožniku v krog ter ga posolimo in popramo. Iz polovice olja in balzamičnega kisa zmešamo preliv in ga polijemo po paradižniku.

Mocarelo ocedimo, narežemo na majhne kocke in jo v mešalniku sesekljamo. Postopno dodajamo olje, kot pri majonezi. Nastalo kremo solimo in popramo ter vanjo vmešamo še fino sesekljano baziliko. Kremo dekorativno naložimo na krožnik.

Avtorji: Mladinska nacionalna kuharska ekipa Slovenije2013
Fotografija: Janez Pukšič


Smetanova juha s pehtranom in telečjim repom

Zapri

  • 500 ml kisle smetane Mu Cuisine
  • 200 g jušne zelenjave
  • 50 g moke
  • 1 rumenjak
  • 15 g masla Mu Cuisine
  • 500 g telečjega repa
  • pehtran
  • sol, poper

V 2 litrih vode skuhamo telečji rep in jušno zelenjavo. Ko je po približno 2 urah rep kuhan, juho precedimo in jo vrnemo na ogenj, da zavre.

V kislo smetano vmešamo moko in podmet vlijemo v vrelo juho. Solimo in popramo, dodamo pehtran ter po potrebi zgostimo z rumenjakom.

Z repa oberemo meso in ga natrgamo na laske. Meso popečemo na maslu in potresemo po juhi.

Avtorji: Mladinska nacionalna kuharska ekipa Slovenije2013
Fotografija: Janez Pukšič


Gorgonzolna juha s timijanom in ocvrtim mehko kuhanim jajcem

Zapri

  • 200 g gorgonzole Mu Cuisine
  • 100 ml sladke smetane Mu Cuisine
  • 5 jajc
  • 50 g drobtin
  • 50 g moke
  • 1 l rastlinskega olja
  • timijan
  • sol, poper

V 7 dcl vrele vode vmešamo smetano in gorgonzolo. Vremo, dokler se sir ne raztopi, nato dodamo poper in timijan ter kuhamo še 5 minut.

4 jajca mehko skuhamo, 3 do 4 minute. Jajca olupimo in jih najprej povaljamo v moki, nato v razžvrkljanem jajcu in na koncu še v drobtinah. Jajca ocvremo v vročem olju, dokler drobtine ne dobijo lepe zlato rjave barve.

Avtorji: Mladinska nacionalna kuharska ekipa Slovenije2013
Fotografija: Janez Pukšič


Mlečna juha s proseno kašo, dimljeno postrvjo in zeliščno skuto

Zapri

  • 1 l mleka Mu
  • 150 g prosene kaše
  • 50 g šalotke
  • 50 g masla Mu Cuisine
  • 200 g dimljene postrvi
  • 200 g skute Mu Cuisine
  • majaron
  • peteršilj
  • drobnjak
  • sol, poper

Šalotko očistimo, nasekljamo in prepražimo na maslu. Zalijemo z mlekom in zavremo. Dodamo proseno kašo in kuhamo 15 minut. Solimo in popramo.

Skuto prepasiramo in vanjo vmešamo sesekljana zelišča. Iz skute oblikujemo žličnike in jih potopimo v juho. Po vrhu posujemo natrgano dimljeno postrv.

Avtorji: Mladinska nacionalna kuharska ekipa Slovenije2013
Fotografija: Janez Pukšič


Smetanova pena s krompirjem in ingverjem

Zapri

  • Za 4 osebe potrebujemo:
  • 200 ml alpske smetane Mu Cuisine
  • 100 g krompirja
  • 40 g ingverja
  • 5 ml majaronovega olja
  • sol, poper

Krompir skuhamo, olupimo in še toplega pretlačimo. V slanem kropu prekuhamo korenino ingverja, da malo omilimo njegovo pikantnost. Nato ingver olupimo in fino nastrgamo. Iz krompirja in ingverja z mešalnikom napravimo gladko kremo. Po okusu jo solimo in popramo. Kremo rahlo umešamo v stepeno sladko smetano in jo ponudimo poleg trdo kuhanih jajčk. Za piko na i vse skupaj pokapamo z majaronovim ali katerim drugim zeliščnim oljem.

Avtor: Borut Jakič

Skutin namaz s hrenom in glaziranim jabolkom

Zapri

  • Za 4 osebe potrebujemo:
  • 400 g skute Mu Cuisine
  • 50 g delikatesnega hrena
  • manjše jabolko
  • 5 g hrenovih poganjkov
  • 50 g masla Mu Cuisine
  • 100 g kisle smetane Mu Cuisine
  • 100 ml sladke smetane Mu Cuisine
  • 30 g cvetličnega medu
  • sol, poper

Maslo penasto umešamo ter dodamo pretlačeno skuto, kislo smetano, delikatesni hren, sesekljane hrenove poganjke ter sol in poper. Rezine jabolk hitro oparimo v sladkem kropu in jih glaziramo na raztopljenem cvetličnem medu. Ohlajene narežemo na majhne kocke in dodamo k skuti s hrenom. Vse skupaj narahlo umešamo v stepeno sladko smetano, da bo namaz karseda rahel. Po želji dodamo še v belem vinu oparjene rozine. Namaz bo odlično dopolnil šunko.

Avtor: Borut Jakič

Mozzarella z beluši, šunko in hrenovo peno

Zapri

  • Za 4 osebe potrebujemo:
  • 400 g mozzarelle Grande napoli
  • 100 g velikonočne šunke
  • 50 g svežih belušev
  • 10 g sveže naribanega hrena
  • 10 ml oljčnega olja
  • 50 ml sladke smetane Mu Cuisine
  • 100 ml refoška
  • 10 g sladkorja
  • sol, poper

Mozzarello odcedimo, jo prelijemo z oljčnim oljem, popramo in damo v hladilnik. Sladkor karameliziramo na maščobi in zalijemo z refoškom. V vinu pokuhamo beluše, ki naj ostanejo čvrsti (al dente). Beluše ohladimo in jih narežemo na tanke rezine. Sladko smetano nekoliko solimo in jo stepemo. Med stepanjem dodajamo nariban hren. Če želimo blažjo hrenovo peno, hren prej oparimo v slanem kropu. Šunko narežemo na tanke rezine in vse sestavine dekorativno združimo v hladno predjed. Zraven ponudimo regrat v solati ali svežo krebuljico ali katero drugo pomladansko solato.

Avtor: Borut Jakič

Marinirana mozzarella na paradižnikovem karpaču

Zapri

  • Za 4 osebe potrebujemo:
  • 400 g mozzarelle Bella napoli
  • 120 g paradižnika
  • 50 ml oljčnega olja
  • 10 g svežih zelišč (bazilika, drobnjak, timijan, krebuljica, peteršilj)
  • sol, poper

V stekleni posodi pripravimo marinado iz polovice oljčnega olja in polovice grobo nasekljanih zelišč. Vanjo položimo mozzarello in za uro ali dve postavimo na hladno. Medtem pripravimo zeliščno olje iz druge polovice oljčnega olja in zelišč: zelišča zmečkamo v možnarju in jih zalijemo z oljčnim oljem. Ko se olje navzame arom, ga precedimo (za takojšnjo rabo lahko zelišča tudi pustimo v olju). Čvrst in zrel paradižnik narežemo na čim tanjše rezine. Položimo jih na krožnik, solimo in popramo ter pokapamo z zeliščnim oljem. Na paradižnikov karpačo nato položimo marinirano mozzarello in še malo popopramo. Jed lahko okrasimo z rukvico, kalčki ali praženimi pinjolami. Zraven ponudimo topel toast in maslo.

Avtor: Borut Jakič

Krema iz kisle smetane s hrenom in krompirjem

Zapri

  • Za 4 osebe potrebujemo:
  • 100 ml kisle smetane Mu Cuisine
  • 70 ml sladke smetane Mu Cuisine
  • 75 g kuhanega krompirja
  • 2 žlički naribanega hrena
  • 30 g sesekljane šalotke
  • 30 g majoneze
  • sol, poper
  • drobnjak in krebuljico

Majonezi primešamo šalotko, hren, drobno nariban kuhan krompir in sveža sesekljana zelišča. Solimo in popramo ter za nekaj časa postavimo v hladilnik. Nato dodamo kislo smetano in dobro premešamo. Na koncu z metlico umešamo še stepeno sladko smetano, da dobimo rahlo kremo, in vse skupaj damo v hladilnik še za kakšno uro. Kremo ponudimo k velikonočni šunki.

Avtor: Borut Jakič

Glavne jedi

na veliko in malo

Ravioli z zeliščno skuto in ragujem iz vloženih oljk z gomoljno...

Skutni njoki v omaki s starano gaudo, lešniki in dimljenim...

Kremast ješprenjček z jabolki, bučo, pečenim sirom in bučnimi...

S skuto polnjene piščančje prsi v smetanovi omaki z malvazijo

Gratinirani skutni štruklji
z bučkami

Gorgonzolni narastek
s peteršiljevo redukcijo

Testenine s smetano,
skuto in kozicami

Puranja prsa z belimi
mletimi tartufi

Istrski fuži
s Tartufato

Skutni tortelini
v smetanovi omaki

Skutna pita s
porom in pinjolami

Gratinirane slane
skutne palačinke

Skutni kipnik s fondijem

Sir na žaru s češnjevim paradižnikom in origanom

Pečene testenine s špinačo, ribano mozzarello in orehi

Nabodalca s sirom za žar

Mešana solata s sirom
za žar in sezamom

Slana skutna gibanica

Slani skutni cmoki, nadevani z gobicami in sirom

Žličniki iz skutne pene s solatnim šopkom in jogurtovim prelivom

Skutni štruklji s praženimi oreški in smetanovo kremo

Ravioli z zeliščno skuto in ragujem iz vloženih oljk z gomoljno zelenjavo

Zapri

  • 275 g moke
  • 2 jajci
  • 3 rumenjaki
  • sol
  • poper
  • žlica oljčnega olja
  • 280 g skute Mu Cuisine
  • peteršilj
  • rožmarin
  • drobnjak
  • nekaj v olje vloženih oljk
  • 100 g kolerabe
  • 100 g gomoljne zelene
  • 40 g masla Mu Cuisine

V multipraktik damo jajca, moko, sol, rumenjake in oljčno olje in mešamo toliko časa, da dobimo drobtinasto zmes − po potrebi dodamo žličko vode. Zmes predenemo v skledo in mesimo, da nastane testo. Testo na pomokani površini mesimo še nekaj minut, da postane gladko in prožno. Zavijemo ga v folijo in pustimo, da počiva vsaj 30 minut.

Medtem pripravimo nadev: pasirani skuti Mu Cuisne dodamo nasekljana zelišča, sol in poper. Za ragu olupljeno kolerabo in gomoljno zeleno narežemo na majhne kocke, oljke pa izkoščičimo. Na maslu prepražimo zelenjavo, dodamo oljke, zalijemo z zelenjavno osnovo (ali vodo) in kuhamo toliko časa, da je zelenjava kuhana "al dente". Dodamo maslo in oljčno olje in energično zmešamo, da nastane emulzija.

Testo tanko razvaljamo − večkrat ga spustimo skozi največjo režo na strojčku, nato pa vsakič, ko spustimo testo skozi strojček, zožamo režo za eno stopnjo. Valjamo, dokler testo ni debelo približno 2 milimetra. Nato z modelčkom za krofe narežemo kroge. Na sredino damo nadev, robove namažemo z vodo in prepognemo. Iz testa lahko naredimo tudi rezance ali kakšne druge testenine. Raviole kuhamo 5 minut v vreli slani vodi.

Avtorji: Mladinska nacionalna kuharska ekipa Slovenije2013
Fotografija: Janez Pukšič



Skutni njoki v omaki s starano gaudo, lešniki in dimljenim brancinom

Zapri

  • 500 g skute Mu Cuisine
  • 400 g moke
  • jajce
  • 250 ml sladke smetane Mu Cuisine
  • 60 g lešnikov
  • 120 g starane gaude
  • 200 g dimljenega fileja brancina
  • 30 g masla Mu Cuisine
  • krebuljica
  • sol, poper

Skuto pretlačimo, dodamo presejano moko in jajce, solimo, popramo in zmešamo. Maso za 20 minut postavimo v hladilnik.

Medtem grobo narežemo lešnike, jih prepražimo v ponvici in prestavimo v skodelico. V ponvico nalijemo sladko smetano. Ko zavre, ogenj ugasnemo in v smetano natresemo naribano gaudo. Solimo, rahlo premešamo in pustimo, da se sir stopi.

Maso vzamemo iz hladilnika, oblikujemo njoke in jih v vreli slani vodi kuhamo 5 minut. Odcejene njoke zmešamo s sirno omako in jih potresemo z grobo narezanim dimljenim brancinom, svežo krebuljco in praženimi lešniki.

Avtorji: Mladinska nacionalna kuharska ekipa Slovenije2013
Fotografija: Janez Pukšič



Kremast ješprenjček z jabolki, bučo, pečenim sirom in bučnimi semeni

Zapri

  • 200 g ješprenja
  • 80 g buče
  • 80 g jabolk
  • 240 g sira za žar Mu Cuisine
  • 50 g masla Mu Cuisine
  • 40 g bučnih semen
  • bučno olje
  • 50 g čebule

Ješprenj skuhamo po navodilih na embalaži in ga odcedimo. Na maslu prepražimo sesekljano čebulo. Dodamo narezano bučo in jabolko, prepražimo in prilijemo malo zelenjavne osnove ali vode. Dušimo. Ko voda izhlapi, dodamo ješprenj in počakamo nekaj minut, da se umiri. Nato vanj energično zamešamo maslo.

Na ješprenj položimo na žaru ali v ponvi popečen sir, potresemo s praženimi bučnimi semeni in pokapamo z bučnim oljem.

Avtorji: Mladinska nacionalna kuharska ekipa Slovenije2013
Fotografija: Janez Pukšič



S skuto polnjene piščančje prsi v smetanovi omaki z malvazijo

Zapri

  • 800 g piščančjih prsi
  • 200 g skute Mu Cuisine
  • 50 g čebule
  • 2 jajci
  • 50 g masla
  • 10 g česna
  • žlica oljčnega olja
  • 200 ml sladke smetane Mu Cuisine
  • 200 ml malvazije
  • 10 g jedilnega škroba
  • sol, poper

Piščančje prsi očistimo in ob strani s konico noža naredimo zarezo, da dobimo žepek. Čebulo in česen očistimo ter popražimo na oljčnem olju. Skuto prepasiramo, dodamo prepraženo čebulo in česen, jajca ter sol in poper.

Z dobljeno maso napolnimo piščančje prsi in luknje prebodemo z zobotrebci, da se prsa med peko ne razprejo. Prsa z vseh strani popečemo na vročem maslu, da postanejo zlato rjave barve. Nato prsa postavimo v pečico, segreto na 180 °C, za 8 minut.

Sladko smetano zmešamo z vinom in zavremo. Solimo in popramo ter zgostimo z jedilnim škrobom.

Avtorji: Mladinska nacionalna kuharska ekipa Slovenije2013
Fotografija: Janez Pukšič



Gratinirani skutni štruklji z bučkami

Zapri

  • 100 g vlečenega testa
  • 200 g skute Mu Cuisine
  • 2 jajci
  • 100 g bučk
  • 50 g ribanega sira za pico Mu Cuisine
  • 80 g masla Mu Cuisine

Maslo stepemo in mu dodamo prepasirano skuto, poper in jajca.

Bučke narežemo na kocke, posolimo in popražimo na suhi ponvi. Bučke primešamo skuti in maslu ter tanko namažemo na liste vlečenega testa. Testo zavijemo v plastično folijo in 15 minut kuhamo v kropu.

Zavitek odvijemo in ga potresemo z ribanim sirom. Postavimo v segreto pečico in pečemo 5 minut na 220 °C. Zraven postrežemo jelenove medaljone v vinski omaki.

Avtorji: Mladinska nacionalna kuharska ekipa Slovenije2013
Fotografija: Janez Pukšič



Gorgonzolni narastek s peteršiljevo redukcijo

Zapri

  • 300 ml mleka Mu Cuisine
  • 5 jajc
  • 100 g gorgonzole Mu Cuisine
  • 100 g moke
  • 500 ml sladke smetane Mu Cuisine
  • 10 g peteršilja
  • 100 g masla Mu Cuisine
  • 50 g drobtin

V posodi stopimo maslo in vanj vmešamo moko. Pražimo 1 minuto na zmernem ognju ter zalijemo z mlekom. Zmes ohladimo in dodamo na kocke narezano gorgonzolo in jajčne rumenjake. Solimo in popramo.

Beljake stepemo v trd sneg, ki ga vmešamo v maso z gorgonzolo. Maso stresemo v modelčke, ki smo jih premazali z maslom in posuli z drobtinami. Modelčke postavimo v segreto pečico in pečemo 30 minut na 180 °C.

Sladko smetano solimo in v njo stresemo sesekljan peteršilj. Kuhamo na nizkem ognju toliko časa, da smetana povre na četrtino količine. Dobljeno omako polijemo po narastku. Zraven postrežemo pečen svinjski file.

Avtorji: Mladinska nacionalna kuharska ekipa Slovenije2013
Fotografija: Janez Pukšič



Testenine s smetano, skuto in kozicami

Zapri

  • Za 4 osebe potrebujemo:
  • 320 g testenin (svedrčke)
  • 150 g kozic
  • 100 g skute Mu Cuisine
  • 100 ml sladke smetane Mu Cuisine
  • 100 ml vode, v kateri so se kuhale kozice
  • 50 ml oljčnega olja
  • 50 g čebule
  • 50 g starane Kranjske gaude
  • strok česa, majaron
  • sol, poper

Medtem ko se testenine kuhajo, na oljčnem olju popražimo česen in očiščene kozice, ki smo jih pred tem oparili v manjši količini slane vode. Na hitro popražimo, dodamo nadrobljeno skuto in zalijemo s smetano. Omako do želene gostote redčimo z vodo, v kateri smo oparili kozice. Solimo, popramo in čisto na koncu omako odišavimo s svežim majaronom. Kuhane testenine damo v omako, jih dobro premešamo, da se prepojijo z omako in posujemo z naribano starano Kranjsko gaudo.

Avtor: Borut Jakič

Puranja prsa z belimi mletimi tartufi

Zapri

  • Za 4 osebe potrebujemo:
  • 90 g belih mletih tartufov
  • 800 g puranjih prsi
  • 40 g masla Mu Cuisine
  • 200 ml alpske smetane za kuhanje Mu Cuisine
  • sol, poper
  • oljčno olje z okusom belih tartufov

Maslo raztopimo v ponvi, dodamo začinjene puranje zrezke ter na majhnem ognju pražimo deset minut. Pripravljeno meso preložimo v drugo posodo, v maslo, v katerem smo pražili meso, pa dolijemo smetano za kuhanje in bele mlete tartufe. Omako začinimo po potrebi, kratko pokuhamo in dodamo pripravljene zrezke. Vse skupaj kuhamo še 2 minuti. Na koncu lahko dodamo še par kapljic oljčnega olja z okusom belih tartufov. Kot prilogo tej jedi lahko postrežemo kuhano zelenjavo ali pečen krompir.

Istrski fuži s Tartufato

Zapri

  • Za 4 osebe potrebujemo:
  • 80 g Tartufate
  • oljčno olje z okusom belih tartufov
  • 320 g istrskih fužev
  • 80 g masla Mu Cuisine
  • 200 ml alpske smetane za kuhanje Mu Cuisine
  • sol, poper, parmezan

Maslo raztopimo v ponvi (pazite, da se maslo ne prežge). Maslu dodamo smetano za kuhanje, začinimo in hitro pokuhamo. Istrske fuže skuhamo »al dente«, odcedimo in prelijemo z omako. Dodamo Tartufato in par kapljic oljčnega olja z okusom belih tartufov. Postrežemo z naribanim parmezanom.

Skutni tortelini v smetanovi omaki

Zapri

  • Za 4 osebe potrebujemo:
  • Testo za torteline
  • 100 g moke (70 g mehke in 30 g ostre moke)
  • jajce, sol, vodo
  • Nadev
  • 200 g skute Mu Cuisine
  • 50 ml sladke smetane Mu Cuisine
  • za dve jušni žlici drobno sekljanih svežih zelišč (drobnjak, majaron, timijan, žajbelj, šetraj, bazilika)
  • ščepec soli
  • rumenjak za mazanje tortelinov
  • Omaka
  • 100 ml sladke smetane Mu Cuisine
  • 30 g masla Mu Cuisine
  • 50 ml vode, v kateri so se kuhali tortelini
  • 20 g naribanega sira starana Kranjska gauda
  • ščepec soli

V presejano moko naredimo vdolbino in vanjo ubijemo jajce in solimo. Gnetemo in postopoma dodajamo vodo, dokler testo ne postane elastično in se ne prijemlje rok in pulta. Če testo zarežemo, mora biti goste strukture in brez luknjic. Testo oblikujemo v hlebček in ga naoljimo, da se ne bi zasušilo. Pustimo počivati pol ure. Medtem ko testo počiva, pripravimo nadev. V pretlačeno skuto dodamo sol, sladko smetano in drobno sesekljana zelišča. Premešamo in pustimo nekaj minut počivati, da se skuta navzame zeliščnih arom. Testo na tanko razvaljamo in z okroglim modelom premera 8 cm izrežemo kroge. Na sredino vsakega kroga damo nadev, robove premažemo z rumenjakom in testo prepognemo čez nadev ter oblikujemo tortelin. Torteline zlagamo na pladenj, ki smo ga prej posipali z ostro moko. V slanem kropu nato torteline kuhamo približno 5 minut, jih odcedimo in damo v ponev, v kateri smo razpustili maslo. Dodamo sladko smetano, solimo in nekoliko pokuhamo. Če se smetana preveč zgosti, jo razredčimo z vodo, v kateri so se kuhali tortelini. Na koncu v torteline s smetano vmešamo še naribano starano Kranjsko gaudo. Torteline lahko pred serviranjem potresemo s sesekljanimi zelišči.

Avtor: Borut Jakič


Skutna pita s porom in pinjolami

Zapri

  • Za 4 osebe potrebujemo:
  • 1000 g moke
  • 350 g masla Mu Cuisine
  • 100 g rumenjakov
  • 20 ml slane vode
  • 100 g masla Mu Cuisine
  • 180 g sira Jošt
  • 250 g skute Mu Cuisine
  • 2 jajci
  • 100 g mladega pora
  • 40 g praženih pinjol
  • 100 ml sladke smetane Mu Cuisine
  • 100 ml mleka Mu
  • sol

V presejano moko damo na koščke narezano maslo, rumenjake in slano vodo ter pregnetemo v testo. Iz njega oblikujemo svaljek, ga pokrijemo z vlažno krpo in damo za dobro uro v hladilnik. Testo nato na pomokani deski razvaljamo slab centimeter debelo. Položimo ga v dobro pomaščen pekač in ga v srednje vroči pečici spečemo do polovice približno 20 minut. Nadev pripravimo iz naribanega sira, pasirane skute, rumenjakov, na maslu podušenega pora, praženih pinjol in sladke smetane. Solimo po okusu. V nadev na koncu na rahlo umešamo trdo stepen sneg iz beljakov in mleko. Z nadevom prekrijemo napol pečeno testo ter na vrh dekorativno zložimo dušene porove rezine in spečemo do konca: pri 180 °C približno 20 minut. Pito še toplo ponudimo kot samostojno jed ali kot prilogo.

Avtor: Borut Jakič



Gratinirane slane skutne palačinke

Zapri

  • Za 4 osebe potrebujemo:
  • Testo za palačinke
  • 100 g moke (pol ostre, pol mehke)
  • ščepec soli
  • jajce
  • 100 ml mleka Mu
  • 50 ml gazirane vode
  • 50 g olja za peko
  • Nadev
  • 200 g skute Mu Cuisine
  • 200 ml sladke smetane Mu Cuisine
  • 20 g masla Mu Cuisine
  • jajce
  • ščepec soli
  • šopek svežega drobnjaka
  • Preliv
  • 100 ml sladke smetane Mu Cuisine
  • rumenjak
  • 20 g naribanega sira starana Kranjska gauda
  • ščepec soli

V kotliček stresemo presejano moko. Prilijemo polovico mleka, dodamo jajce in sol ter dobro razžvrkljamo. Nato dolijemo ostalo mleko in gazirano vodo ter razmešamo, da postane testo gladko, brez vsakih grudic. Na pomaščeni ponvi spečemo tanke palačinke. Nato pripravimo nadev. Maslo, ogreto na sobno temperaturo, penasto umešamo, dodamo rumenjak, kislo smetano, drobno sesekljan svež drobnjak in sol ter dobro premešamo. Dodamo pretlačeno skuto. Nazadnje v maso narahlo umešamo trd sneg iz beljaka. Preliv pa pripravimo tako, da v sladko smetano umešamo rumenjak, sol in naribano starano Kranjsko gaudo. Preliv mora biti gost. Na sredino palačinke damo skutni nadev in zavijemo v poljubno obliko. Nadevane palačinke zložimo v namaščen pekač ali ognjevarno posodo, zalijemo s prelivom in postavimo v pečico, segreto na 180 °C. Pečemo približno 25 minut, da se preliv zlato rjavo zapeče. Palačinke ponudimo še vroče.

Avtor: Borut Jakič


Skutni kipnik s fondijem

Zapri

  • Za 4 osebe potrebujemo:
  • Kipnik:
  • 500 g skute Mu Cuisine
  • 50 g masla Mu Cuisine
  • 100 ml sladke smetane Mu Cuisine
  • 50 ml belega vina
  • 1 rumenjak
  • 2 beljaka
  • 2 jušni žlici koruznega škroba
  • muškatni orešček, timijan
  • sol in poper
  • Sirov fondi:
  • 300 g sira Jošt
  • 100 ml sladke smetane Mu Cuisine
  • 30 ml vermuta ali drugega belega suhega vina
  • strok česna, maslo in timijan

Kipnik: Skuti dodamo rumenjak, koruzni škrob, sol, poper, muškatni orešček, timijan in vino. Premešamo in dodamo maslo, segreto na sobno temperaturo. Dolijemo še sladko smetano in vse skupaj temeljito premešamo z mešalnikom. Gladki masi narahlo primešamo sneg iz beljakov. Ustrezne modelčke (lahko kar kavne skodelice) premažemo z maslom in posujemo s pšeničnim zdrobom. Vanje nadevamo skutno maso. Postavimo jih v pekač in vanj nalijemo toliko vode, da seže do treh četrtin višine modelčkov. Pečemo približno 20 minut pri 170 °C. Pečen kipnik naj se nekoliko ohladi, preden ga postrežemo s fondijem. Jed lahko okrasimo z na tanke lističe narezanimi šampinjoni in vejico timijana.
Fondi: Na maslu popražimo strok česna. Dodamo grobo nariban polnomastni sir in ga na blagem ognju razpustimo. Dodamo smetano in še nekoliko pokuhamo. Čisto na koncu dodamo še suho belo vino in drobno sesekljan timijan.

Avtor: Borut Jakič



Sir na žaru s češnjevim paradižnikom in origanom

Zapri

  • Za 2 osebi potrebujete:
  • 250 g ali zavitek sira za žar Mu Cuisine
  • jedilno žlico oljčnega olja
  • 120 g češnjevega paradižnika
  • 2 vejici svežega origana
  • sol

Sir popečemo na žaru, prav tako posebej na žaru opečemo češnjev paradižnik, ga solimo, položimo na krožnik poleg sira, pokapamo z oljčnim oljem in potresemo z listki origana, poljubno okrasimo in ponudimo.


Pečene testenine s špinačo, ribano mozzarello in orehi

Zapri

  • Za 4 osebe potrebujemo:
  • 300 g testenin
  • liter mleka
  • 3 žlice koruzne moke
  • 180 g ribane mozzarelle Mu Cuisine
  • 200 g špinače
  • 50 g orehovih jedrc

Najprej skuhamo testenine, nato segrejemo mleko – grejemo ga toliko časa, da se na robu začnejo delati majhni mehurčki, medtem ga mešamo. V posodici zmešamo koruzno moko in pet žlic segretega mleka. Mešanico nato stresemo v preostalo mleko in na šibkem ognju mešamo, dokler se ne zgosti. Nato dodamo še 130 g mozzarelle, sol in poper ter dobro premešamo. V drugi posodi poparimo špinačo in jo temeljito odcedimo. Nato vzamemo velik pekač, damo vanj testenine, vmešamo sirovo omako ter dodamo še špinačo in orehe. Vse skupaj dobro premešamo in po vrhu obložimo s preostankom mozzarelle (50 g). Jed zapečemo v pečici, dokler sir ne postane lepe zlatorjave barve (5 do 10 minut).

Avtor: Borut Jakič


Nabodalca s sirom za žar

Zapri

  • Za 4 osebe potrebujemo:
  • 300 g šampinjonov
  • 400 g sira za žar Mu Cuisine
  • češnjev paradižnik
  • treviški radič, rukolo
  • sol
  • deviško olivno olje

Na lesena nabodalca, dolga približno 20 cm, eno za drugim nabadamo sir za žar, šampinjone in paradižnik. Pripravljena nabodala na hitro opečemo na vročem žaru. Serviramo jih na posteljici iz rukole in treviškega radiča, posolimo ter pokapljamo z deviškim olivnim oljem.


Mešana solata s sirom za žar in sezamom

Zapri

  • Za 4 osebe potrebujemo:
  • 250 g sira za žar Mu Cuisine
  • 400 g bučk
  • 200 g češnjevega paradižnika
  • 100 g sezama
  • balzamični kis
  • olivno olje
  • sol

Bučke narežemo na poljubno velike koščke ali kolobarje, jih na hitro popečemo in ohladimo. Paradižnik narežemo na krhlje, ga skupaj z bučkami stresemo v skledo ter zmešamo s sezamom. Sir za žar narežemo na kocke in na hitro popečemo v teflonski ponvi. Solato začinimo s soljo, olivnim oljem in balzamičnim kisom. Nazadnje dodamo popečene sirne kocke in ponudimo še toplo.


Slana skutna gibanica

Zapri

  • Za 4 osebe potrebujemo:
  • 400 g vlečenega testa
  • 1 kg mariborske skute Mu Cuisine
  • 3 dl kisle smetane Mu Cuisine
  • 4 jajca
  • sol
  • olje za premaz pekača

Pretlačeni skuti primešamo 2 dl kisle smetane, jajca in sol. Model namažemo z oljem. Na dno položimo dvojno plast testa, ga potresemo s četrtino pripravljene skute, prekrijemo s plastjo testa in postopek ponovimo še trikrat. Na vrhu gibanice mora biti testo, ki ga premažemo s preostalo kislo smetano. Pečemo pri 170 °C približno eno uro. Gotovo gibanico vzamemo iz pečice, pokrijemo z mokro krpo, počakamo deset minut, razrežemo in ponudimo.

Avtor: Borut Jakič

Slani skutni cmoki, nadevani z gobicami in sirom

Zapri

  • Za 4 osebe potrebujemo:
  • 500 g pasirane skute Mu Cuisine
  • 80 g masla Mu Cuisine
  • 2 jajci
  • 300 g moke tipa 500
  • 100 g šampinjonov
  • 50 g mozzarelle Bella Napoli
  • 40 g šalotke
  • strok česna
  • oljčno olje
  • sol, poper
  • peteršilj

Skuti primešamo presejano moko, solimo, dodamo maslo sobne temperature in jajci. Vgnetemo gladko testo in ga damo za pol ure v hladilnik. Medtem pripravimo nadev. Na oljčnem olju popražimo drobno sesekljano šalotko, nato dodamo strt česen in na kocke narezane mlade čvrste šampinjone (lahko uporabimo tudi druge gobe). Na hitro prepražimo, začinimo in pustimo, da se gobe ohladijo. Ohlajenim dodamo na majhne kocke narezano mozzarello. Testo vzamemo iz hladilnika in ga razdelimo na enako velike kepe. Vsako z rokami nekoliko raztegnemo, damo nanjo malo nadeva in jo oblikujemo v cmok. Cmoke kuhamo v slanem kropu približno 10 minut. Postrežemo jih kot samostojno jed z na maslu prepraženimi drobtinami ali kot prilogo.

Avtor: Borut Jakič



Žličniki iz skutne pene s solatnim šopkom in jogurtovim prelivom

Zapri

  • Za 4 osebe potrebujemo:
  • Žličniki
  • 400 g skute Mu Cuisine
  • 100 ml sladke smetane Mu Cuisine
  • 50 g masla Mu Cuisine
  • ščepec soli
  • Jogurtov preliv
  • 100 ml jogurta Mu
  • žlica limoninega soka
  • žlica oljčnega olja
  • sol in poper
  • Vse naštete sestavine preprosto zmešamo v preliv.
  • Zelišča: drobnjak, peteršilj, pehtran
  • Solatni šopek: motovilec, regrat, rukvica, rdeča in zelena kodravka, salatina

Maslo, ki mora biti ogreto na sobno temperaturo, z metlico penasto umešamo. Dodamo pretlačeno skuto in drobno sesekljana sveža zelišča ter po okusu solimo. Posebej v drugi posodi stepamo sladko smetano. Trdo stepeni smetani narahlo primešamo skuto. Tako nastalo skutno peno postavimo v hladilnik, da se ohladi. Ko je primerno ohlajena, oblikujemo poljubno velike žličnike in jih postrežemo z izbranim solatnim šopkom, ki smo ga prelili z jogurtovim prelivom.

Avtor: Borut Jakič



Skutni štruklji s praženimi oreški in smetanovo kremo

Zapri

  • Za 4 osebe potrebujemo:
  • Vlečeno testo
  • 250 g mehke moke
  • 140 ml mlačne vode
  • 1 jajce
  • 20 g olja
  • pol kavne žličke limoninega soka
  • ščepec soli
  • Nadev
  • 750 g skute Mu Cuisine
  • 80 g masla Mu Cuisine
  • 100 ml kisle smetane Mu Cuisine
  • 2 jajci
  • ščepec soli
  • vejico pehtrana
  • pražene oreščke: pinjole, orehova jedrca, lešnike, mandlje, maslo in sol
  • Smetanova krema: sladka smetana, kisla smetana in sol

Iz mehke moke, jajca, mlačne vode, soli, olja in limoninega soka zamesimo testo ter ga pustimo počivati približno eno uro. Medtem pripravimo nadev za štruklje. Maslo, ogreto na sobno temperaturo, penasto umešamo, mu dodamo rumenjake, pretlačeno skuto, kislo smetano in nazadnje trd sneg iz beljakov. Vse skupaj narahlo premešamo, solimo in dodamo grobo sesekljan svež pehtran. Testo nato razvlečemo, premažemo z nadevom in zavijemo v štrukelj. Štrukelj povijemo s krpo in kuhamo v slanem kropu približno 30 minut. Oreščke popražimo v ponvi brez maščobe, dodamo sol in maslo ter z vsem skupaj zabelimo štruklje. V kozici pripravimo smetanovo kremo. Sladko smetano kuhamo na nizkem ognju »do polovice«, se pravi, dokler ne izhlapi toliko vode, da v kozici ostane le še polovica smetane. Ko se smetana nekoliko ohladi, dodamo kislo smetano in dobro premešamo, da dobimo gosto smetanovo kremo, ki jo ponudimo ob štrukljih.

Avtor: Borut Jakič



Sladice

za konec ali začetek

Skutna tortica

Skutne blazinice

Mafini z jabolkom
in skuto

Smetanova pena z belo čokolado na biskvitu

Orehova rulada

Smetanova strnjenka
z gozdnimi sadeži

Smetanova strjenka

Skutni štruklji

Smetanova torta
z metino omako

Praženec

Maxim Premium na pomarančni confituri s čokoladnim suflejem

Jogurtov lassi s Maxim Premium in metinim pestom solnega cveta

Creme brulee s teranovimi hruškami in Maxim Premium

Čokoladni mus s čokoladnimi šparglji in Maxim Premium

Korenčkova halva z oreščki in sladoledom Maxim Premium

Skutna tortica

Zapri

  • 5 g želatine v lističih
  • 500 ml mleka Mu
  • 100 g kristalnega sladkorja
  • 500 g skute Mu Cuisine
  • 250 ml sladke smetane
  • 100 g sladkorja v prahu
  • vrečka vaniljevega pudinga

Želatino za pet minut namočimo v mrzlo vodo. Medtem iz mleka, praška za puding in sladkorja pripravimo puding po navodilih na embalaži.

Ko je puding pripravljen, ožamemo želatino in jo damo v topli puding. Med stalnim mešanjem želatino raztopimo. Nato odstavimo in počakamo da se dobro ohladi. Med hlajenjem puding občasno premešamo.

V ohlajen puding počasi vmešamo prepasirano skuto. V posodi z električnim mešalnikom stepemo sladko smetano in jo vmešamo med preostale sestavine. Pripravljeno zmes pretresemo v tortni model, ki ga rahlo potresemo, da se zmes enakomerno razporedi. Model za 5 ur postavimo v hladilnik.

Previdno odstranimo model za torto in strjeno kremo potresemo s sladkorjem v prahu.

Avtorji: Mladinska nacionalna kuharska ekipa Slovenije2013
Fotografija: Janez Pukšič



Skutne blazinice

Zapri

  • 650 g skute Mu Cuisine
  • 3 jajca
  • 200 ml mleka Mu
  • 300 g ostre moke
  • 10 g pomarančne lupinice
  • 10 g limonine lupinice
  • 30 g vaniljevega sladkorja
  • 50 g sladkorja
  • 5 g soli
  • brusnice

Vse sestavine zmešamo v maso, ki bo dovolj kompaktna, da bomo iz nje lahko oblikovali blazinice. Mleko dodajamo glede na vlažnost skute. Oblikujemo približno 120 gramov težke blazinice.

Tik pred peko v blazinice vtremo rozine ali brusnice. Pečemo na razmeroma nizki temperaturi, pri 160 °C, približno 7 minut.

Avtorji: Mladinska nacionalna kuharska ekipa Slovenije2013
Fotografija: Janez Pukšič



Mafini z jabolkom in skuto

Zapri

  • 200 g kislih jabolk
  • 1 limona
  • 100 g moke
  • vrečka pecilnega praška
  • 100 g rozin
  • 250 g skute Mu Cuisine
  • 150 ml tekočega jogurta Mu
  • 100 g sladkorja
  • 2 jajci
  • 50 g masla Mu Cuisine

Limonino lupinico nastrgamo, sadež ožamemo. Jabolko olupimo, narežemo na koščke in pokapamo z limoninim sokom.

Pekač za mafine namastimo in damo v zmrzovalnik. Pečico ogrejemo na 180 °C. Moko zmešamo s pecilnim praškom.

Skuto, jogurt, sladkor, jajca in mehko maslo dobro zmešamo z metlico. Zmešamo s suhimi sestavinami in dodamo jabolka. Nadevamo modelčke za mafine in pečemo 20 do 25 minut. Pečene mafine potresemo s sladkorjem v prahu.

Avtorji: Mladinska nacionalna kuharska ekipa Slovenije2013
Fotografija: Janez Pukšič



Smetanova pena z belo čokolado na biskvitu

Zapri

  • Za 4 osebe potrebujemo:
  • Pena
  • 500 ml sladke smetane Mu Cuisine
  • 250 g bele čokolade
  • 1 jajce
  • 20 ml belega ruma
  • 3 liste želatine
  • mleti cimet
  • Biskvit
  • 250 g mariborske skute Mu Cuisine
  • 200 ml kisle smetane Mu Cuisine
  • 200 ml jogurta Ego
  • 1 jajce
  • 100 g moke
  • 70 g sladkorja
  • pol vrečke pecilnega praška
  • vanilijev sladkor
  • limonina lupina

Pena: Jajce in rum penasto umešamo nad soparo, dodamo v vodi namočeno in raztopljeno želatino, stopljeno belo čokolado, stepeno smetano in malo cimeta. Peno za nekaj časa postavimo v hladilnik.
Biskvit: Skuto, kislo smetano, jogurt in jajce zmešamo skupaj, dodamo sladkor, naribano limonino lupino in vaniljev sladkor ter dobro premešamo. Na koncu umešamo še moko s pecilnim praškom. Zlijemo na pekač, obložen s papirjem za peko, in pečemo 30 minut na 175 °C. Koščke biskvita obložimo s pripravljeno smetanovo peno. Zraven se odlično prileže jabolčna čežana, odišavljena s cimetom in zvezdnatim janežem.

Avtor: Borut Jakič



Orehova rulada

Zapri

  • Za 4 osebe potrebujemo:
  • 8 jajc
  • 8 jedilnih žlic sladkorja
  • 1 vaniljev sladkor
  • 100 g mletih orehov
  • 1 Mileram Mu Cuisine

Iz beljakov naredimo sneg. Ko se strdi, dodamo sladkor in vaniljev sladkor ter stepamo še minuto. Nato z metlico nežno vmešamo rumenjake. Dodamo še orehe in nežno premešamo. Maso vlijemo na papir za peko. Pečemo 12 do 15 minut v pečici, ogreti na 180 °C. Še vročo rulado zavijemo v papir za peko. Hladno odvijemo ter namažemo s kislo smetano. Ko rulado zavijemo, to storimo z istim papirjem kot za peko. Rulado razrežemo na kose in postrežemo ohlajeno.

Avtor: Borut Jakič



Smetanova strnjenka z gozdnimi sadeži

Zapri

  • Za 4 osebe potrebujemo:
  • 600 ml sladke smetane Mu Cuisine
  • 50 g sladkorja
  • 10 g vaniljevega sladkorja
  • 50 g mandljevih lističev
  • 2 lista želatine
  • Za noževo konico mletega cimeta (po želji)
  • Preliv iz gozdnih sadežev: borovnice, maline, gozdne jagode, robidnice ... sladkor in limonin sok

V kozici kuhamo 400 ml sladke smetane in sladkor. Kuhamo na majhnem ognju, da počasi vre, dokler se smetana ne zgosti. Nato dodamo dva lista v hladni vodi namočene želatine, da se razpusti. Preostalo smetano trdo stepemo in primešamo masi, ko se ta že nekoliko ohladi. Premešamo, po želji dodamo mleti cimet in maso nalijemo v poljubne modele. Po vrhu potresemo s praženimi mandljevimi lističi. Smetanovo strnjenko postavimo v hladilnik, da se ohladi. Gozdne sadeže, če imamo sveže, le nekoliko potresemo s sladkorjem in limoninim sokom ter jih položimo poleg smetanove strnjenke ter okrasimo s svežim vršičkom mete. Če uporabimo zmrznjene gozdne sadeže, jih malo pokuhamo s sladkorjem in še tople postrežemo s strnjenko.

Avtor: Borut Jakič



Smetanova strjenka

Zapri

  • Za 4 osebe potrebujemo:
  • 500 ml alpske smetane Mu Cuisine
  • 150 g sladkorja v prahu
  • 25 g vaniljevega sladkorja
  • 15 g želatine v listih

Polovico smetane, sladkor in vaniljev sladkor zmešamo. Želatino namočimo v mrzli vodi, jo dobro ožmemo, raztopimo in prilijemo smetanovi masi. Na koncu primešamo še drugo polovico sladke smetane, tokrat stepene. Kremo napolnimo v poljubne modele in damo v hladilnik, da se strdi. Strjenka se odlično poda k potici, po možnosti z malo karamelne omake.

Avtor: Borut Jakič



Skutni štruklji

Zapri

  • Za 4 osebe potrebujemo:
  • 100 g vlečenega testa
  • Nadev
  • 250 g skute Mu Cuisine
  • 1 jajce
  • 50 g sladkorja
  • 10 g vaniljevega sladkorja
  • 25 g ostre moke
  • malo limonine lupine

Vse sestavine za nadev dobro premešamo. Vlečeno testo do dveh tretjin namažemo z nadevom in zvijemo. Zvitek zavijemo v folijo in 15 minut kuhamo v vreli vodi. Kuhanega odvijemo in narežemo na rezine. Pred serviranjem štruklje prelijemo z drobtinami, ki smo jih popražili na maslu, in posujemo s sladkorjem v prahu.

Avtor: Borut Jakič



Smetanova torta z metino omako

Zapri

  • Za 4 osebe potrebujemo:
  • Biskvitno testo
  • 3 jajca
  • 70 g sladkorja
  • 75 g moke
  • Smetanova krema
  • 400 ml sladke smetane Mu Cuisine
  • 40 g sladkorja v prahu
  • 4 listi želatine
  • maraskino
  • Metina omaka
  • 100 ml sladke smetane Mu Cuisine
  • 30 g sladkorja
  • metino aromo

Jajca s sladkorjem penasto umešamo. V zmes narahlo umešamo presejano moko. Maso namažemo na papir za peko (dva kroga premera 18 cm). Pečemo 5 do 7 minut na 200 °C. Medtem ko se biskvitno testo hladi, pripravimo kremo. Želatino namočimo v mrzlo vodo, odcedimo in raztopimo v 50 ml sladke smetane. Preostalo smetano s sladkorjem stepemo in ji dodamo raztopljeno želatino. Dodamo še maraskino in dobro premešamo. Z biskvitnim testom in kremo oblikujemo torto, ki bo še zapeljivejša, če jo okrasimo z malinami. Sladko smetano s sladkorjem zavremo, dodamo metino aromo in kuhamo, da se primerno zgosti. Omako ohladimo in postrežemo s torto.

Avtor: Borut Jakič



Praženec

Zapri

  • Za 4 osebe potrebujemo:
  • 300 ml mleka Mu
  • 200 ml sladke smetane Mu Cuisine
  • 3 jajca
  • 250 g moke (pol ostre, pol gladke)
  • zavitek vaniljevega sladkorja
  • 40 g kristalnega sladkorja
  • 10 g sladkorja v prahu
  • sol
  • limonino lupino
  • maščobo za pečenje
  • 30 g rozin
  • 30 g sušenih hrušk
  • 30 g sušenih sliv
  • 30 g sušenih datljev

Suho sadje zrežemo na manjše koščke in ga po želji mariniramo s kakšnim likerjem, sladkim vinom ali žganjem. V polovico mleka umešamo rumenjake in moko. Solimo, dodamo vaniljev sladkor, polovico kristalnega sladkorja in naribano lupino neškropljene limone ter suho sadje. Vse dobro zmešamo. Primešamo še ostalo mleko in pustimo stati 10 minut. Iz beljakov stepemo trd sneg, v katerega smo vtepli ostali sladkor, ter ga rahlo primešamo masi. V ponvi segrejemo maščobo, nanjo zlijemo testo in ponev postavimo v pečico, segreto na 180 °C, da se testo dvigne in svetlo rumeno zapeče. Nato praženec z vilicami razdrobimo, dodamo maslo in na štedilniku še nekoliko prepražimo. Na koncu ga posujemo s sladkorjem v prahu, zraven pa ponudimo smetanovo omako in stepeno sladko smetano, ki jo prelijemo s poljubno sadno omako. Smetanova omaka: smetani dodamo malo sladkorja in jo kuhamo na malem ognju, da je tretjina izpari. Po želji začinimo s klinčki, janeževo zvezdo ali vaniljevim strokom.

Avtor: Borut Jakič



Sladoled Maxim Premium na pomarančni confituri s čokoladnim suflejem

Zapri

  • Za 4 osebe potrebujemo:
  • sladoled Maxim Premium – burbonska vanilja s karameliziranimi mandlji
  • Pomarančna confitura
  • 4 pomaranče
  • 4–5 žlic sladkorja (iz sladkornega trsa)
  • 2 žlički pomarančnega likerja
  • žlička hladno stisnjenega kokosovega masla
  • Čokoladni sufle
  • 4 jajca
  • 50 g sladkorja v prahu
  • 40 g moke
  • 150 g čokolade z 70 % kakava
  • 150 g masla

Pomarančna confitura: Pomaranče olupimo in odstranimo tudi belo kožico. Izrežemo krhlje. Pomembno je, da izreže¬mo samo čisti del brez vlaken, sicer pomaran¬če zagrenijo. V ponvi stopimo kokosovo maslo, dodamo sladkor in pustimo, da se raztopi, nato dodamo pomarančne krhlje in jih na hitro podu¬šimo. Na koncu po želji dodamo še pomarančni liker. Serviramo s sladoledom Maxim Premium – burbonska vanilja s karameliziranimi mandlji.
Čokoladni sufle: V kotličku nad paro raztopimo čokolado in maslo. Dobro premešamo, da dobimo gladko zmes, in pustimo, da se ohladi. Jajca in sladkor v prahu z mešalnikom penasto umešamo. Dodamo moko in jo počasi vmešamo. Nazadnje primešamo še ohlajeno čokolado. Modelčke, v katerih bomo pekli sufle, dobro namažemo z maslom in posujemo s kakavom v prahu. V pripravljene modelčke vlijemo maso, tako da sega približno 5 milimetrov pod rob. Sufle pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 8 do 15 minut (odvisno je od pečice in modelčkov). Pravilno pečen sufle je v notranjosti še tekoč.

Avtor: Danilo Ivanuša



Jogurtov lassi s Maxim Premium in metinim pestom solnega cveta

Zapri

  • Lassi
  • 6–7 dl čvrstega jogurta Mu
  • meta ali melisa po želji
  • led 1 – žlica
  • Metin pesto solnega cveta
  • solni cvet – 1 čajna žlička
  • meta 4–5 lističev
  • granatno jabolko
  • sladoled Maxim Premium jogurt-višnja

Lassi: V mešalniku – blenderju zmešamo jogurt, meto in led. Nalijemo v kozarčke. Po vrhu posujemo granatno jabolko in dodamo še kepico sladoleda Maxim Premium jogurt-višnja. Okrasimo z metinim pestom solnega cveta, ki smo ga pred tem pri¬pravili v možnarju.

Avtor: Danilo Ivanuša



Creme brulee s teranovimi hruškami in sladoledom Maxim Premium

Zapri

  • Creme brulee
  • 7,5 dl sladke smetane Mu Cuisine
  • 125 g sladkorja
  • 8 rumenjakov
  • strok vanilije
  • Teranove hruške
  • 4 hruške
  • 5 dl terana
  • cimetova palčka
  • sladkor po želji
  • zvezdasti janež
  • sladoled Maxim Premium burbonska vanilja s karameliziranimi lešniki

Creme brulee: Vanilijev strok podolžno razpolovimo. V kozici pristavimo sladko smetano in razpolovljen vanilijev strok. Počasi segrevamo skoraj do vretja, tedaj pa odstavimo in pustimo stati 30 minut. V kotličku penasto umešamo rumenjake in sladkor, da dobimo gosto kremo. Prilijemo vanilijevo sladko smetano, iz katere smo predčasno odstranili vanilijev strok in med rahlim mešanjem segrevamo, da dobimo gosto kremo. Kremo odstavimo in razdelimo v modelčke. Pokrijemo jih s prozorno folijo in jih za 4–5 ur postavimo v hladilnik. Tik pred serviranjem kremo posujemo s sladkorjem, ki ga z »brenerjem« karameliziramo. Če nimamo brenerja si pomagamo s pečico, tako da segrejemo zgornji žar na maksimalno temperaturo in pustimo kremo, da se karamelizira.
Teranove hruške: Hruške olupimo in jih pokuhamo v vinu, ki smo mu dodali cimet, zvezdasti janež in sladkor do mehkega. Nato jih vzamemo iz vina in jih ohladimo. Na večjem krožniku serviramo pripravljen creme brulee, teranove hruške in kepico sladoleda Maxim Premium.

Avtor: Danilo Ivanuša



Čokoladni mus v tulcu s čokoladnimi šparglji in Maxim Premium

Zapri

  • Za 4 osebe potrebujemo:
  • Čokoladni tulci
  • 225 g čokolade 70%
  • Čokoladni šparglji
  • 4 sveži šparglji
  • 100g čokolade 70%
  • Čokoladni mus
  • 200 g čokolade 70%
  • 3 jajca
  • 3 žlice sladkorja v prahu
  • 0,5 dl vode ali sladke smetane
  • sladoled Maxim Premium – malaga

Čokoladni tulci: Za pripravo tulcev narežemo prozorno folijo za peko po dolžini 14–15 cm in po širini 6–7 cm. Čokolado stopimo na sopari. Ko je čokolada stopljena, jo s pomočjo čopiča ali noža premažemo po foliji in oba konca folije spnemo, da dobimo tulec. Tulce damo v zamrzovalnik za cca 2 uri, da se čokolada povsem strdi. Vzamemo jih iz zamrzovalnika in jim previdno odstranimo folijo. Tako imamo pripravljene tulce za mus.
Čokoladni šparglji: Šparglje po potrebi olupimo in jih pomočimo v stopljeno čokolado, damo na hladno in pustimo, da se čokolada strdi.
Čokoladni mus: Na sopari stopimo čokolado skupaj z vodo. Ko je čokolada stopljena, jo premešamo, da dobimo gladko čokoladno raztopino. Jajčka razbijemo, jim dodamo sladkor v prahu in jih z mešalnikom penasto umešamo. Nato dodamo ohlajeno čokoladno raztopino in počasi vmešavamo maso. Maso vlijemo v čokoladne tulce ali kozarčke. Postavimo na hladno za cca 1 uro.
Serviramo s sladoledom Maxim Premium – okus malaga in dekoriramo s čokoladnim špargljem.
Namig: za pripravo tulcev lahko uporabimo tudi kopirno folijo, ki jo najdemo v knjigarni ali kopirnici.

Avtor: Danilo Ivanuša



Korenčkova halva z oreščki in sladoledom Maxim Premium

Zapri

  • Za 4 osebe potrebujemo:
  • Halva
  • 1,2 l mleka Mu
  • 250 g korenčka
  • 75 g masla Mu Cuisine
  • 1 žlico medu
  • 125 g rjavega sladkorja
  • kardamom – po želji
  • cimet – po želji
  • 20 g datljev
  • 20 g lešnikov
  • 20 g pistacij
  • 20 g mandeljnov – praženih
  • 1 žlico limone
  • sladoled Maxim Premium vanilja-čokolada

Mleko in na drobno naribani korenček pristavimo na ogenj in pokuhamo, da se tekočina zreducira na minimum. Nato dodamo maslo, med, sladkor, na drobno sesekljane lešnike, dateljne, pistacije in mandeljne ter začimbe. Pokuhavamo še cca 20–25 minut. Masa je končana takrat, ko se ne oprijema stene posode. Serviramo lahko toplo ali hladno s kepico sladoleda Maxim Premium vanilja-čokolada.

Avtor: Danilo Ivanuša